Kroatian hintataso & valuutta

Hintataso Kroatiassa on keskimäärin huomattavasti alhaisempi kuin Suomessa tai muualla Euroopassa. Alhaista hintatasoa selittää se, että kroatialaisten keskimääräinen nettopalkka on noin 680 euroa verojen jälkeen. Kroatian suosituimmissa turistikohteissa hintataso on tietenkin muita alueita korkeammalla tasolla, mutta silti Kroatian matkakohteet ovat tällä hetkellä Euroopan edullisimpia.

Kroatian hintataso verrattuna suomeen

Kroatian hintataso on suomeen verrattuna keskimäärin noin 30% edullisempi. Esimerkiksi edullisessa ravintolassa ruokailu maksaa keskimäärin noin 6 euroa per henkilö. Kolmen ruokalajin ateria (alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka) maksaa hieman paremmassa ravintolassa puolestaan alle 30 euroa kahdelta hengeltä. Pikaruokaloissa perus hampurilaisateria maksaa noin 4,50 euroa.

Kroatialaisten pienistä palkoista huolimatta velkataso kotitaloutta kohden on alhainen, eli lainaa kroatialaiset eivät kuitenkaan ota suomalaisten tahtiin.

Kroatian valuutta - Fincro.fi

Kroatia hotellien ja majoituspaikkojen hinnat

Turismi on kasvanut viime vuosien aikana kroatiassa kohisten ja tämä näkyy valitettavasti myös hotellien ja hostellien hinnoissa. Hotellien hinnat ovat nousseet erityisesti Kroatian suosituimmissa turistikohteissa, Dubrovnikissa sekä Hvarissa. Hotellit tarjoavat kuitenkin erinomaista vastinetta rahalle muihin Välimeren rantalomakohteisiin verrattuna. Tällä hetkellä Kroatian kalleimmat lomakohteet ovat Zagreb, Dubrovnik, Istrian niemimaa, sekä Kvarnerinlahden lomakohteet.

Kroatia hotellien keskimääräiset hinnat suosituimmissa lomakohteissa (Heinä- Elokuu)

 • Viiden tähden hotelli 350 – 450€ / yö
 • Neljän tähden hotelli 200 – 400€ / yö
 • Kolmen tähden hotelli 85 – 175€ / yö
 • Kahden tähden hotelli 45 – 60€ / yö

Heinäkuu ja elokuu ovat sesonkiaikaa, jolloin hotellien hinnat ovat huipussaan. Muina kuukausina hotellien hinnat voivat olla jopa 40 prosenttia edullisemmat. Kroatiasta löytyy myös turistisesonkina todella edullisia hotelleja, mikäli unohtaa suositut turistikohteet ja matkustaa hieman syrjemmälle.

Hostellit sekä Airbnb huoneet maksavat Kroatiassa tyypillisesti 20-35€ per henkilö alueesta ja kaupungista riippuen.

Kroatia asuntojen ja vuokra-asuntojen hinnat

Mikäli Kroatiassa haluaa olla hieman pidempään, niin silloin kannattaa jo vuokrata itselleen asunto. Yksiön vuokra kaupungin keskustassa maksaa keskimäärin noin 300 euroa ja halvimmillaan yksiön voi löytää kaupungin keskustasta alle 200 eurolla. Keskustan ulkopuolella olevien yksiöiden vuokra on keskimäärin hieman reilut 200 euroa.

Isomman kolmen makuuhuoneen asunnon vuokra liikkuu 300 – 800 euron kieppeillä kaupungista riippuen. Kaupungin keskustan ulkopuolella vastaavan asunnon vuokra on puolestaan 250 – 550 euroa.

Kroatia oluen hinta

Oluen hinta Kroatiassa on selvästi Suomen hintatasoa edullisempi. Baareissa tai ravintoloissa 0,5 litran tuopin kroatialaista olutta saa 1,6 – 2,5 eurolla alueesta riippuen. Pieni pullo tuontiolutta (0,33l) maksaa suunnilleen saman verran. Turistikohteissa, kuten Dubrovnikissa sekä Splitissä oluen hinta on yleensä yli kaksi euroa. Oluen ystävien kannattaa erityisesti kokeilla Karlovacko, Ozujsko sekä Pan oluita.

Viinin hinta kroatiassa on hieman olutta kalliimpi ja viinilasillisesta joutuu ravintolassa pulittamaan tyypillisesti noin 4-6 euroa.

Ruokakauppojen hinnat kroatiassa

Kroatiassa ruoan hinta kaupassa on joidenkin tuotteiden kohdalla yllättävänkin korkea verrattuna suomeen. Seuraavassa keskimääräisiä hintoja kaupoissa myytäville perustuotteille:

 • Litra maitoa – 0,75€
 • Kananmunat (12kpl) – 1,95€
 • Leipäpussi (500g) – 0,75€
 • Kanan liha (1kg) – 6,25€
 • Naudan liha (1kg) – 8,25€
 • Kilo perunoita – 0,60€
 • Kilo juustoa – 7,10€
 • Kilo appelsiineja – 1,25€
 • 1,5 litraa vettä – 0,85€
 • Viinipullo – 4,80€
 • Paikallinen olut (0,5l) – 1€
 • 0,33 litran pullo tuontiolutta – 1,4€
 • Savukeaski – 3,5 €

Taksien, julkisen liikenteen hinta

Kroatiassa taksi maksaa keskimäärin 0,80€ per kilometri. Taksin lähtömaksu on 2,50 euroa. Mikäli taksi joutuu odottamaan, niin odotushinta on noin 6 euroa tunti. Lentokenttätaksit ovat hinnaltaan kalliimpia, kuin normaalit taksit. Taksien hinnat myös vaihtelevat paljon eri alueiden välillä. Turistialueilla taksit ovat lähes poikkeuksetta kalliimpia.

Bussit ovat Kroatiassa halpoja ja mikäli matkatavaraa on vähän, niin busseilla kannattaa matkustaa. Paikallisbusseissa hinta on 1,40€ per matka ja kuukausikortin saa reilulla 40 eurolla. Kuukausikortilla saa matkustaa niin paljon, kuin haluaa kuukauden ajan. Pidemmät bussimatkat maksavat luonnollisesti enemmän, mutta kyseessä on kuitenkin halpa keino matkustaa kaupungista toiseen. Tyypillisesti bussit maksavat eri kaupunkien välillä 15 – 90 euroa, riippuen matkan pituudesta.

Auton vuokraus Kroatiassa

Kroatian upeista maisemista saa parhaiten kaiken irti, kun itselleen vuokraa auton. Auton vuokrahinta Kroatiassa riippuu täysin sesongista, eli kuumimpana turistikautena autojen vuokrahinnat ovat korkealla. Heinä- elokuussa auton voi vuokrata itselleen 60€ päivähintaan. Kun turistikausi on ohi, niin autovuokraamot pudottavat hintoja ja auton voi vuokrata päiväksi käyttöön 20-25€ hintaan. Kroatiassa auto kannattaa vuokrata luotettavilta autovuokraamoilta, näitä ovat Hertz, AVIS, Europcar, Alamo, Budget sekä National.

Kroatian valuutta ja valuuttakurssi

Kroatian valuutta on kuna ja se on ollut käytössä vuodesta 1994 lähtien. Yksi Kroatian kuna jakautuu sataan lipaan. Kunan kansainvälinen valuuttatunnus on ISO 4217 ja siitä käytetään lyhennettä HRK. Kroatian kunan seteleitä painaa Kroatian kansallispankki ja kolikot painaa Kroatian rahalaitos.

Kroatiassa on tällä hetkellä käytössä 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 ja 1000 kunan setelit. Kolikot ovat arvoltaan 1, 2, 5, 10, 20, 50 lipaa sekä 1, 2, ja 5 kunaa.

Kroatian valuuttakurssi

Kroatian kunan kurssi on viimeiset kaksi vuotta keikkunut suurin piirtein samoissa lukemissa. Kroatian valuuttakurssi euroon nähden on tällä hetkellä 1 HRK = 0.1345€. Yksi euro vastaa siis tarkalleen 7,44 kroatian kunaa. Kroatiaan matkaavien kannattaa pitää nyrkkisääntönä, että yksi euro vastaa seitsemää kunaa, etenkin käteisellä maksettaessa.

Knoppitietoa Kroatian valuutan nimestä

Kuna tarkoittaa kroatiaksi näätää ja nimi on jäänyt käyttöön ajasta, jolloin näädän nahkoja käytettiin vielä maksuvälineenä. Sana lipa tarkoittaa puolestaan lehmuspuuta, joita Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian aikaan istutettiin torien ja markettien läheisyyteen.

Euron käyttö Kroatiassa

Kroatia kuuluu Euroopan Unioniin, mutta maassa ei vielä ole käytössä euro, koska se ei vielä täytä Euroopan Unionin asettamia taloudellisia kriteereitä. Kroatian virallinen valuutta on siis edelleen kuna, mutta euron käyttö kroatiassa onnistuu joissain tapauksissa etenkin turistialueilla. Euroilla voi yleensä maksaa majoituksen, lentokenttätaksit ja ne käyvät maksuvälineenä myös monissa turistien suosimissa ravintoloissa.

Euro ei kuitenkaan ole virallinen valuutta ja kaupat sekä bussit ja taksit voivat kieltäytyä ottamasta euroja vastaan. Eurot kannattaakin vaihtaa Kroatian kuniksi rahanvaihtopisteissä tai nostaa paikallista valuuttaa suoraan pankkiautomaateista.