Kroatian matkakohteet

Kroatia on uskomattoman kaunis maa ja sieltä löytyy todella paljon erinomaisia matkakohteita. Suosituimmat ovat toki Split ja Dubrovnik, mutta tarjolla on paljon muutakin. Tässä esitellään lyhyesti muutama muu ehdottomasti käymisen arvoinen kohde.

Zagreb

Zagreb on Kroatian pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki noin 800 000 asukkaallaan. Moni jättää kuitenkin Kroatian lomallaan pääkaupungissa käynnin väliin, koska sitä ei pidetä varsinaisena turistikohteena, vaikka nähtävää on paljon. Kaupungista löytyy kulttuuria, taidetta, musiikkia, arkkitehtuuria ja erinomaisia ravintoloita eli mielenkiintoisen kaupunkikohteen resepti on kasassa. Silti Tsekin Praha ja Unkarin Budapest ovat vielä toistaiseksi paljon suositumpia matkakohteita, mutta hiljalleen Zagreb alkaa olemaan yhä suositumpi ja se onkin ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunkikohde. Kun käyt Zagrebissa, niin vieraile ainakin Mirogoj-hautuumaalla, jossa on paljon kauniita katakombeja ja varsinkin massiivinen hautuumaan sisäänkäynti on todella kaunis. Kaupungissa on myös mainio modernin taiteen museo, jota ei kannata missata. Toinen käymisen arvoinen erikoisempi museo on rakennettu ”päättyneet suhteet” -teeman ympärille ja esillä on mitä erilaisempia tavaroita rintaliiveistä sähkölamauttimeen pienen tarinan kera.

Zagreb - Kroatian matkakohteet - Fincro.fi

Krkan luonnonpuisto

Krka on härmäläisittäin hieman hankala lausua, mutta älä anna sen lannistaa. Kyseessä on todella suosittu luonnonpuisto ja matkakohde, jonka noin 140 neliökilometrin alueen läpi virtaa Krka-joki, josta puisto on saanut nimensä. Itse joesta noin kaksi kolmasosaa mutkittelee puiston alueella muodostaen upeita lampia ja suistoja. Puistosta löytyy myös Skradinski Buk- vesiputoukset, jotka koostuvat 17 vesiputouksesta ja ne kuuluvat kiistatta Kroatian upeimpiin nähtävyyksiin. Luonnonpuiston alueella on myös muita vesiputouksia ja pieniä kauniita saaria. Lipun hintaan kuuluvalla veneretkellä pääsee kätevästi tutustumaan puiston parhaisiin nähtävyyksiin. Tässä luonnonpuistossa on myös tietyissä paikoissa mahdollista pulahtaa uimaan, joten kannattaa ottaa uima-asu mukaan.

Krka - Kroatian matkakohteet - Fincro.fi

Plitvicen luonnonpuisto

Plitvicen luonnonpuisto on yksi Kroatian upeimmista matkakohteista. Se pitää sisällään 18 kristallinkirkasta järveä, jotka ovat toisiinsa yhteydessä vesiputousten ja jokien kautta. Puistoon tutustuminen jalkaisen kestää kuutisen tuntia, joten kannattaa varautua mukavilla jalkineilla. Tarjolla on kuitenkin venekyytejä ja luonnonpuiston muita kyydityksiä, jos ei halua viettää päivää kävellen. Luonnonpuistosta löytyy muun muassa Kroatian korkein vesiputous Veliki Slap, joka on 78 metriä korkea. Vaikka mieli varmasti tekisi pulahtaa johonkin luonnonpuiston kristallinkirkkaista järvistä, niin on syytä muistaa, että uiminen niissä ei ole sallittua.

Plitvicen - Kroatian matkakohteet - Fincro.fi

Hvarin kaupunki

Hvar on pieni rannikkokaupunki tai oikeastaan kylä, mutta siellä vierailee kuumimman sesongin ollessa käynnissä jopa 20 000 vierailijaa päivässä. Suurimalla osalla on mielessään Hvarin yöelmä, joka pienelle paikalle onkin vertaansa vailla. Tarjolla on paljon erinomaisia ravintoloita, hotelleja ja klubeja, mutta tällä Kroatian Rivieralla vierailevat varakkaammat turistit, joten hinnat ovat korkeita verrattuna muuhun maahan. Toisaalta, jos matkustat budjetilla, niin halpaa majoitusta hostelleissa on myös tarjolla eli budjettimatkailijan ei hintojen vuoksi tarvitse jättää kohdetta väliin.

Hvar - Kroatian matkakohteet - Fincro.fi

Istrian maakunta

Istriasta löytää idyllisiä vuoristokyliä ja romanttisia perinteisiä hotelleja ja maataloja, joiden yhteydessä on laadukkaita ravintoloita. Vaikkakin kallioiset ja ei missään nimessä Kroatian parhaat rannat ovat usein hotellien ympäröimiä, niin mukavia eristyksissä olevia rauhallisia hiekkaisia alueita löytää myös. Istria on myös varsinainen kulinaristin taivas ja raaka-aineita löytyy tuoreista tryffeleistä villiparsaan ja loistaviin paikallisiin oliiviöljyihin ja viineihin. Myös maakunnan suurin kaupunki Pula on käymisen arvoinen. Sieltä löytää upeaa arkkitehtuuria ja muun muassa muinaisten roomalaisten rakentamia rakennelmia, kuten uskomattoman kaunis amfiteatteri. Mikäli tiesi vie Istrian maakuntaan, niin älä jätä visiittiä Pulan kaupunkiin väliin.

Istria - Kroatian matkakohteet - Fincro.fi

Zadarin kaupunki

Zadar ei missään vaiheessa vuotta kärsi liiasta turismista ja siellä vallitseekin kiireettömämpi ja leppoisampi tunnelma, kuin monessa muussa matkakohteessa. Zadar on rakennettu aikoinaan muinaisten roomalaisten toimesta ja onkin pisin yhtäjaksoisesti asutettu Kroatian kaupunki.  Kaupungista löytää yhä vanhoja raunioita ja siellä on paljon muutakin nähtävää, kuten museoita, taidegallerioita ja kaunista arkkitehtuuria. Myös mielenkiintoiset ääni- ja valotaideinstallaatiot Sun Salutation ja Sea Organ tulee jokaisen Zadarin vierailijan kokea.

Zadar - Kroatian matkakohteet - Fincro.fi