Kroatian kartta

Kroatia on valtio Etelä-Euroopassa ja se sijaitsee Adrianmeren rannalla. Kroatian kokonaispinta-ala on 56 954 neliökilometriä ja rantaviivaa sillä on yhteensä 1 777,3 kilometriä. Kroatia hallitseekin suurinta osaa Adrianmeren rannikosta. Kroatian kartta muistuttaa hevosenkenkää, minkä vuoksi valtiolla onkin paljon rajanaapureita. Kroatian naapurivaltiot ovat Slovenia, Bosnia-Hertsegovina, Montenegro, Unkari, Serbia sekä Adrianmeren toisella puolella sijaitseva Italia.

Kroatian kartta

Kroatian maantiede, luonto ja topografinen kartta

Kroatian luonto on todella mahtava ja monimuotoinen, sillä valtion erikoisen muodon ja sijainnin vuoksi sieltä löytyy kolmea erilaista maastoa. Pohjoisessa Unkarin rajalla on todella laaja Pannonian tasanko sekä Savajokilaakso. Adrianmeren rannikko on puolestaan vuoristomaista aluetta, jossa vuoret voivat kohota jopa yli 1000 metrin korkeuteen. Suurin osa Kroatian vuorista kuuluu Dinaarisiin Alppeihin, jotka ulottuvat myös Slovenian, Montenegron, Makedonian, Kosovon, Bosnia-Hertsegovinan sekä Serbian alueelle. Vuorista huolimatta Kroatia on ainoa maa Etelä-Euroopassa jossa ei ole yli 2000 metrin korkuisia vuoria.

Kroatian pitkä rannikko on idässä sijaitsevien Dinaaristen Alppien, sekä lännessä sijaitsevan Adrianmeren välissä. Kroatian rannikon yksi erityispiirre on, että sieltä löytyy yhteensä 1244 saarta, riuttaa, saareketta tai kivimuodostelmaa.

Metsät kattavat 36 prosenttia Kroatian pinta-alasta. Sisämantereella puusto koostuu tammista, pyökkipuista sekä kuusista. Rannikkoalueilla sekä saaristossa on tiheä ikivihreä aluskasvillisuus ja siellä kasvavat alppimänty, tammi sekä pyökkipuut.

Kroatian monimuotoisuuden vuoksi sieltä löytyy myös paljon erilaisia eläimiä. Jäniksiä, kettuja, villisikoja, ilveksiä sekä lampaita voi nähdä Kroatian tasangoilla. Sisämaan metsistä voi puolestaan löytää peuroja, karhuja sekä susia. Kroatian vuoristoalueilla elää mufloneita ja vuoristokauriita. Adrianmeressä on todella rikas meren elämä ja Kroatian saaristossa ja koralliriutoilla ui ja elää paljon erilaisia kaloja sekä muita mereneläviä.

Kroatiasta löytyy siis vuoristoa, kaunista metsää, tasankoja, hiekkarantoja, saaria sekä todella monipuolinen ja kaunis luonto. Alapuolella Kroatian topografinen kartta.

 

Kroatian kartta - Vuoristot

Kroatian kartta eri alueista ja piirikunnista

Kroatian kartta jakautuu neljään suuralueeseen joita ovat Slavonia, Keski-Kroatia, Istria sekä Dalmatia. Suuralueet jakautuvat vielä yhteensä kahteenkymmeneen eri piirikuntaan. Slavonian alueen piirikunnat ovat Virovitica-Podravina, Požeka-Slavonia, Brod-Posavina, Osijek-Baranja sekä Vukovar-Syrmia.

Keski-Kroatian piirikunnat: Zagreb, Zagrebin piirikunta, Krapina-Zagorje, Sisak-Moslavina, Karlovac, Varaždin, Koprivnica-Križevchi, Bjelovar-Bilogora sekä Međimurje.

Istrian alueen piirikunnat: Promorje-Gorski Kotar, Lika-Senj sekä Istria.

Dalmatian alueen piirikuntaan kuuluvat Zadar, Šibenik-Knin, Split-Dalmatia ja Dubrovnik-Neretva.

Kroatian kartta - Piirikunnat

Kartta Kroatian suosituimmista rantalomakohteista

Kroatiassa on yli tuhat saarta ja lähes 1800 kilometriä rantaviivaa Adrianmeren rannalla. Hyviä rantalomakohteita ja hiekkarantoja siis riittää. Me Fincro.fi -sivulla valitsimme mielestämme parhaat Kroatian hiekkarannat ja rantalomakohteet. Alapuolella oleva Kroatian kartta näyttää näiden rantojen tarkat sijainnit.

Kroatian kartta - Rannat

Kroatian kartta kansallispuistoista

Kroatiassa on yhteensä 8 ihastuttavaa kansallispuistoa. Nämä puistot ovat nimeltään Plitvice, Mljet, Krka, Risnjak, Paklenica, Sjeverni, Kornati sekä Brijuni. Suosittelemme ehdottomasti tutustumaan johonkin edellä mainituista puistoista, mikäli lomailet tai suunnittelet lomamatkaa Kroatiaan. Kansallispuistojen sijainnit löydät oheisesta kartasta.

Kroatian kartta - Kansallispuistot