Dubrovnik, Kroatia

Moni pitää tätä Kroatian eteläkärjessä sijaitsevaa kaupunkia yhtenä Adrianmeren parhaista lomakohteista. Dubrovnikissa pääseekin nauttimaan Välimeren lämpimistä ja kirkkaista vesistä sekä hyvin säilyneestä ja kauniisti entisöidystä vanhasta kaupungista. Kaupungin kulttuuritarjonta on myös monipuolista ja erilaisia tapahtumia järjestetään jatkuvasti. Toisaalta taas, myöskin pelkkä rantaloma onnistuu mainiosti, jos ei tahdo ottaa osaa erinäisiin kulttuuririentoihin. Vaikka ei kaupungin tapahtumiin muuten osallistuisi, niin vanhaa kaupunkia ei kannata ohittaa. Sen arkkitehtuuri ja kauniit vanhat rakennukset kapeiden kujien muodostamassa sokkelossa tekevät takuulla vaikutuksen kokeneempaakin matkailijaan. Varsinkin vanhan kaupungin jykevät muurit ovat komeaa nähtävää ja vanhassa kaupungissa kävellessä tuntuu, kuin olisi matkustanut ajassa taaksepäin keskiajalle. Vanhakaupunki on myös listattu UNECSON maailmanperintöluetteloon, johon pääsevät vain harvat ja valitut kohteet.

Dubrovnik on viehättävä pikkukaupunki, joten siellä voi yhä tuntea paikallisen elämänmenon, vaikka se onkin ollut turistien suosiossa todella pitkään. Nyt se tosin on vasta hiljattain noteerattu uudestaan ja tekee uuttaa tulemista useiden matkanjärjestäjien kohdelistaan. Yksi syy hetkelliseen turistien kaikkoamiseen oli Kroatian sota (1991-1995). Sodan aikana Dubrovnikia piiritettiin ja vanhaa kaupunkia pommitettiin ja se kärsi suuria vaurioita. Nyt se on tosin restauroitu taidokkaasti ja pommituksen jälkiä ei juurikaan ole enää nähtävillä. Aihe tosin on yhä arka ja myöskään siviiliuhreilta ei piirityksessä vältytty. Kannattaakin välttää aiheesta puhumista paikallisten kanssa, koska sodan jättämät haavat eivät vielä ole täysin parantuneet.

Dubrovnik, Kroatia - Fincro.fi

Ostokset

Hintataso on edullinen ja moni hyödyntääkin modernimman alueen kauppoja ja putiikkeja. Suosituimmat tuliaiset ovat erilaiset korut, makeiset, matkamuistot ja paikalliset viinit. Myös vaatteet ja kengät ovat hieman Suomea edullisempia. Varsinainen shoppailijan paratiisi ei Dubrovik kuitenkaan ja parempia ostosmahdollisuuksia tarjoaakin esimerkiksi Split.

Ruoka ja ravintolat

Vaikka Kroatian hintataso onkin edullinen, niin kannattaa pitää mielessä, että tarjolla on myös todella kalliita ravintoloita, joissa kallis viinipullo saattaa maksaa tuhansia euroja. Vielä lisäohjeena on hyvä muistaa, että usein sellaisia ravintoloita, joissa on varsinaisia sisäänheittäjiä kadulla ruokalistojen kanssa kannattaa välttää. Ne ovat turisteille suunnattuja ja laadultaan usein heikkoja ja silti ylihintaisia. Toki etsivä löytää, kun muutaman korttelin kävelee sivumpaan aivan keskeisimmiltä aluilta, niin löytyy edullisia ja laadultaan loistavia ravintoloita. Hyviä vinkkejä erilaisten ravintoloiden etsimiseen löytää matkaoppaista tai esimerkiksi Tripadvisorin tai Timeoutin arvosteluista.

Ravintolat Dubrovnik - Fincro.fi

Lennot ja majoitus – Kroatia, Dubrovnik

Dubrovnikiin voi matkustaa oikeastaan mihin vuodenaikaan tahansa, mutta se on ennen kaikkea kesälomakohde, koska tarjolla on kauniita rantoja ja silloin ilmat ovat parhaimmillaan. Toisaalta, jos haluaa välttää pahimmat turistilaumat, niin matkustaa voi myös hieman myöhemmin syksyllä tai aikaisemmin keväällä joko ennen tai jälkeen kiivaimman sesongin. Kroatian sään ja lämpötilat löydät täältä.

Majoitusta on tarjolla moneen lähtöön aina siitä edullisesta majatalosta todella kalliisiin ja ylellisiin hotelleihin.

Kesäkaudella Kroatian Dubrovnik on sekä Finnairin että Norwegianin suorien lentojen kohteena. Suora lento Helsingistä kestää noin kolme tuntia. Muihin vuodenaikoihin tarvitsee konetta vaihtaa kerran, mutta lentoja on silti todella paljon tarjolla lähes minkä rahansa suuren eurooppalaisen kaupungin kautta. Muualta Kroatiasta Dubrovnikiin voi saapua laivalla tai bussilla. Dobrodošli! (tervetuloa kroatiaksi).

Tarkastele hotellejaBooking.com