Kroatian sää ja lämpötila

Kroatian sää ja ilmasto vaihtelee rannikolla sekä sisämaassa, mutta pääosin ilmasto on lauhkeaa. Mikäli aiot matkustaa Kroatiaan lomalle, niin sinun kannattaa muistaa, että sää on erilainen eri alueilla. Aurinkoinen ja lämmin sää alkaa kuitenkin koko maassa toukokuun puolivälin paikkeilla ja jatkuu aina syyskuun lopulle asti. Kesäkuukausien aikana voi sataa myös vettä, mutta yleensä kuurot menevät ohi todella nopeasti.

Kroatian lämpötila keskiarvot (koko maa)

KuukausiPäivän ylinPäivän alin
Tammikuu+10°C+6°C
Helmikuu+11°C+5°C
Maaliskuu+14°C+8°C
Huhtikuu+18°C+11°C
Toukokuu+24°C+16°C
Kesäkuu+27°C+19°C
Heinäkuu+29°C+21°C
Elokuu+30°C+22°C
Syyskuu+24°C+17°C
Lokakuu+20°C+14°C
Marraskuu+14°C+9°C
Joulukuu+9°C+6°C

Kroatian rannikolla vallitsee välimerenilmasto. Kesällä rannikon sää on aurinkoinen, kuuma ja kuiva. Kroatian rannikon lämpötila liikkuu kesäisin reilun 20 asteen tuntumassa, mutta lämpötila kohoaa usein jopa yli 30 asteeseen. Lämmin ilma jatkuu rannikolla usein myös pitkälle syksyyn asti, eikä ole ollenkaan tavatonta, että myös syksyllä rannikon lämpötila voi paikoin nousta 20 asteeseen.

Talvet ovat tietenkin kylmempiä, mutta rannikolla lämpötila laskee vain harvoin alle +5 asteeseen. Syksy ja talvi tuovat mukanaan myös vesisateita, mutta välillä voi olla myös lämpimämpiä aurinkoisia päiviä.

Jos tarkoituksena on nauttia auringosta ja lämmöstä, niin kesä on paras aika lähteä Kroatian reissulle. Mikäli haavena on tutkia historiallisia paikkoja ja museoita, niin talvella turisteja on huomattavasti vähemmän ja hinnat pääosin edullisempia.

Katso myös nämä:

Sisämaan sää ja lämpötilat

Kroatian sisämaassa vallitsee mantereinen ilmasto, jonka vuoksi lämpötila voi sisämaassa laskea talvella nollan alapuolelle. Sisämaassa sataa talvella myös lunta ja paikoin lunta voi tulla todella reippaasti.

Kesällä Kroatian sisämaan sää muuttuu kuitenkin radikaalisti ja lämpötila nousee usein pitkästi päälle +30 asteeseen. Sää voi välillä käydä jopa tuskastuttavan kuumaksi etenkin silloin, jos tuuli ei puhalla rannikolta päin.

Kuumista kesistä johtuen lähes kaikissa hotelleissa ja hostelleissa on ilmastointilaitteet. Ilmastointilaitteet löytyvät myös useimmista ravintoloista sekä kahviloista, joten ne tuovat edes hetken helpotuksen kuumuuden keskelle.

Milloin on paras aika matkustaa Kroatiaan?

Sään puolesta Kroatiaan kannattaa matkustaa tietenkin silloin, kun lämpötila on kohdillaan. Paras aika löhöillä Kroatian upeilla hiekkarannoilla on heinä- elokuussa, jolloin keskilämpötila nousee +25 asteen tuntumaan, usein lämpötila nousee myös yli 30 asteeseen. Heinä- elokuussa Kroatiassa on myös eniten turisteja ja hotellien sekä ravintoloiden hintataso on paljon korkeampi.

Mikäli Kroatiasta haluaa nauttia hieman hiljaisempana aikana, mutta samalla saada myös auringonvaloa ja lämpöä, niin toukokuun loppu, kesäkuu sekä syyskuu ovat tähän otollisinta aikaa. Toukokuussa Kroatian suosituimpien rantalomakohteiden keskilämpötila alkaa olla jo lähellä 20 astetta ja kesäkuussa keskilämpötila nousee 22 asteeseen. Syyskuussakin riittää vielä lämpöä ja keskilämpötila on yli 20 astetta.

Kroatian sääilmiöt – Bora-tuuli

Talvella Kroatiassa esiintyy yleensä kovia tuulia. Yksi tunnetuimmista on kylmä ja navakka bora-tuuli (kroatiaksi bura), joka voi puhaltaa jopa 250 kilometrin tuntivauhdilla. Tämä navakka tuuli koetaan yleensä Dalmatian alueella ja voimakkaimmillaan se puhaltaa Velebitissä lähellä Zadaria. Kova ja kylmä tuuli saattaa kestää pahimmillaan jopa yli viikon.