Split, Kroatia

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Adrianmeren rannalla ja on tärkeä kansallinen talousalue ja turistikohde sekä kauttakulkupaikka. Splitistä kulkeekin jatkuvasti lauttoja Apenniinien Niemimaan puolelle Italiaan ja muualle Välimerelle.

Splitillä on takanaan tuhansien vuosien historia ja arvioidaan, että nykyisen kaupungin paikalle kreikkalaiset perustivat siirtokunnan 2 tai 3 vuosisataa ennen ajanlaskun alkua. Kaupungilla onkin varsin värikäs historia ja se on ollut vuoroin kenenkin hallinnassa hyvän sijaintinsa vuoksi.

Kaupunki on myös kokenut kovia aikojen saatossa lukuisten sotien vuoksi. On hyvä muistaa, että Kroatialla on varsin sotaisa lähihistoria ja viimeisin sota loppui vasta vuonna 1995. Sodan jättämät kauhut eivät ole vielä poistuneet ihmisten mielistä, joten on kohteliasta olla ottamatta sotaa puheeksi paikallisten kanssa.

Split turistikohteena on varsin monipuolinen ja se on yhdessä monen muun Kroatian kohteen kanssa tekemässä uutta nousua matkailun maailman kartalle. Split onkin monipuolisuutensa vuoksi yksi kehittyneimmistä ja suosituimmista Kroatian kohteista. Toki myös sijainti kauniin Adrianmeren rannalla ja miellyttävä välimerellinen ilmasto ovat myös matkailijoiden mieleen.

Rantaloman viettokin siis onnistuu myös ja kaupungissa onkin muutama ranta. Kaupungin edustan idyllisillä saarilla on myös kauniita rantoja ja mikäli varsinainen saarihyppely kiinnostaa, niin silloin Split on luonnollinen tukikohta.

Split, Kroatia - Fincro.fi

Split nähtävyydet

Kaupungista löytyy paljon kulttuurihistoriallisia kohteita, joten kierrettävää on paljon. Kaupungin kiertämisen voi aloittaa satamakatu Rivalta, joka on varsin vilkas kohtaamispaikka sekä paikallisille että turisteille. Terassilla on hauska istuskella kahvia tai vaikka olutta siemaillen ja katsella ihmisiä askareissaan.

Niin sanottuja must see-kohteita ovat ainakin entisen Rooman keisarin Diocletianuksen palatsi, joka on yli 1700 vuotta vanha ja kerrassaan mahtava. Myös siellä olevaa katedraalia kannattaa käydä katsomassa. Vanhan kaupungin pääkatu Manrova ja jo aiemmin mainittu Rivan rantabulevardi kannattaa katsastaa. Marjanin kukkula on myös suosittu kohde, josta aukeaa uskomattoman kauniit näköalat. Kävelypolulla kukkulan laelle on myös useita pieniä tasanteita, joille voi pysähtyä ihailemaan maisemia.

Diocletianuksen palatsi - Fincro.fi

Ruoka ja ostokset

Split on myös herkuttelijoiden makuun. Kaupungissa on lukuisia erinomaisia ravintoloita ja tarjolla on paljon meren antimia, mutta toki myös lihaa tarjotaan lähes jokaisessa ravintolassa. Paikallisiin herkkuihin kuuluu risotot, pastat, grillatut lihat sekä merenelävät ja pizzat. Ruokakulttuuri onkin sekoitus lähialueen elementtejä ja Italian läheisyys on vaikuttanut pastojen, risottojen ja pizzojen muodossa, kun taas Pasticada-lihamuhennos on perinteinen Dalmatian alueen ruoka, jota usein pidetäänkin alueen keittiön parhaana tuotoksena. Myös Skradin risotto on kuuluisa ja tv-kokki ja mediapersoona Anthony Bourdain esitteli annoksen aikoinaan No Reservations-ohjelmassaan. Risoton tekemiseen on useita reseptejä, mutta tavallisesti siihen käytetään vasikkaa ja risoton valmistamiseen menee kokonaisuudessaan 7 – 12 tuntia. Kyllä. Luit oikein. Puoli päivää saattaa kulua tämän herkun valmistamiseen ja se onkin ehdoton ruoka jokaisen matkailijan kokeiltavaksi.

Split on suuri kaupunki toisin kuin Dubrovnik, joten myös ostosmahdollisuudet ovat paljon paremmat. Dubrovnikissä lähinnä paikalliset viinit, ruoat ja matkamuistot ovat suosittuja ostoksia, kun taas Splitistä löytää edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi edullisia merkkivaatteita. Lähistöllä on myös suuret markkinat, joilla myydään merkkivaatteiden kopioita ja kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Ruoka ja ostokset - Fincro.fi

Lennot ja hotellit – Split, Kroatia

Suorilla lennoilla matkailijoita kohteeseen lennättää Finnair ja Norwegian. Suora lento kestää kolmisen tuntia. Ne tosin lentävät sinne vain sesongin ollessa käynnissä, mutta yhdellä vaihdolla kohteeseen pääsee mihin vuodenaikaan tahansa. Suositeltavaa on matkustaa loppukeväästä tai alkukesästä tai vaihtoehtoisesti loppukesä tai alkusyksy ovat sopivia ajankohta, koska silloin ei ole tuskaisen kuuma ja suurin turistien tungos ei ole joko vielä alkanut tai on jo päättynyt. Majoitusta Kroatian Split tarjoaa vaatimattomista majataloista aina huipputyylikkäisiin putiikkihotelleihin. Jokaisen budjetille löytyy jotakin.

Hae sopivaa hotelliaBooking.com