Kroatia on merellinen lomakohde, josta löytyy upeita hiekkarantoja sekä saaria. Kroatia on kuitenkin myös paljon muuta ja sieltä löytyy kauniita luonnonpuistoja, vanhoja historiallisia rakennuksia, laskettelukeskuksia, ihania ruokia sekä shoppailupaikkoja. Kyseessä on siis erittäin monipuolinen matkakohde, josta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Tälle sivulle olemme listanneet parhaat Kroatian matkat sekä vinkkejä siihen, mitä Kroatiassa kannattaa ehdottomasti tehdä ja mitä turistin tulee ottaa huomioon.
Aurinkomatkat Kroatia
Aurinkomatkat Kroatiaan on parasta varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä heinä- elokuu on lämpimintä ja aurinkoisinta aikaa, ja parhaat lennot Kroatiaan sekä hotellit varataan nopeasti loppuun. Kroatiasta löytyy onneksi auringonpalvojille ja lämmöstä pitäville paljon valinnanvaraa, sillä Kroatialla on lähes 1800 kilometriä rantaviivaa ja sadoittain aurinkoisia saaria. Tästä löydät Fincro.fi -sivuston suosittelemat aurinkomatkat Kroatiaan.
Pakettimatkat Kroatiaan
Mikäli loma ei ole pitkä ja lomalla haluaa vain rentoutua huolehtimatta yhtään mistään, niin paras tapa hoitaa lomareissu Kroatiaan on pakettimatka. Pakettimatkat ovat valmismatkoja, jotka sisältävät lennot sekä hotellin. Pakettimatkat kroatiaan ovat hinnaltaan suhteellisen edullisia ja valittavana on paljon erilaisia vaihtoehtoja. Voit ottaa esimerkiksi kiertomatkan, joka sisältää lennot, kuljetukset, oppaan, hotellin aamiaisineen sekä muita palveluita. Ennen pakettimatkan varaamista, suosittelemme sinua katsomaan sivuiltamme Kroatian suosituimmat matkakohteet, josta löydät lisätietoa eri alueista ja nähtävyyksistä.
Kroatiaan matkustus ja oleskelulupa
Suomalaisille Kroatian matkailu ei edellytä viisumia, sillä Kroatia kuuluu Euroopan Unioniin. Matkustusasiakirjaksi kelpaa voimassa oleva passi tai henkilökortti. Myös lapsilla on oltava oma passi tai kuvallinen henkilötodistus, eli lapset eivät voi matkustaa vanhemman passiin merkittynä. Suomalaiset saavat oleskella Kroatiassa ilman viisumia tai oleskelulupaa kolme kuukautta, eli 90 päivää.
Oleskelulupaa on anottava poliisilaitokselta, mikäli Kroatian matka kestää yli 90 vuorokautta. Lupaa varten tarvitaan paikallinen sosiaaliturvatunnus (OIB-numero), passi, passin kopio, kaksi passikuvaa sekä toimeentulotodistus.
Kaikkien ulkomaalaisten on kuitenkin ilmoitettava saapumisensa ja maassaoloaikansa poliisille 24 tunnin kuluessa maahan saapumisesta. Mikäli kyseessä on pakettimatka kroatiaan, niin tämä asia hoidetaan jo valmiiksi. Yleensä myös hotellit ja lomaresortit hoitavat tämän ilmoituksen puolestasi. Mikäli majoituksena toimii yksityismajoitus, niin sinun tulee käydä poliisiasemalla tai turistikeskuksissa ilmoittautumassa.
Ilmoittautumisesta saatu rekisteröintitodistus kannattaa pitää mukana, mikäli poliisi sattuu sitä jostakin syystä kysymään.
Mitä tehdä Kroatian matkalla?
Onko Kroatian matkat jo varattu tai harkinnassa, mutta et tiedä mitä Kroatiassa kannattaa tehdä? Tässäpä muutama tärppi siihen mitä Kroatian matkalla kannattaa tehdä ja mitä suomituristien ei parane mennä tekemään.
Varaa matkat Kroatiaan sesonkiajan ulkopuolelle
Kroatian suosituimmat matkakohteet ovat heinä- elokuussa täynnä turisteja, mutta talvella kroatiassa ei juuri turisteja näy. Monet eivät tiedä, että Kroatia on myös erinomainen talvilomakohde. Kroatiasta löytyy useita mahtavia hiihtokeskuksia ja lomaresortteja myös talvella. Korkein laskettelurinne löytyy Kroatian Platakista ja se nousee 1,363 metrin korkeuteen.
Mikäli laskettelu tai talviset maisemat eivät kuitenkaan kiinnosta ja haluat nauttia auringonvalosta ilman parveilevia turistilaumoja, niin sinun kannattaa matkata Kroatiaan syyskuussa. Merivesi on kyllä silloin kylmää eikä rannallakaan juuri uima-asussa tarkene, mutta Kroatiasta löytyy paljon ihania kylpylöitä, jotka kuumimman sesonkiajan jälkeen ovat erittäin edullisia.
Vieraile Kroatian kansallispuistoissa
Kroatiassa on kaikkiaan kahdeksan kansallispuistoa, ja suosittelemme sinua ehdottomasti vierailemaan edes yhdessä niistä. Puistot ovat nimittäin todella vaikuttavia ja mielestämme yksiä parhaista Kroatian nähtävyyksistä. Puistoissa viihtyy helposti useamman tunnin ja ne sopivat myös lapsiperheille.
Vuokraa auto ja löydä uusia paikkoja
Kroatian matkailusta saa parhaiten kaiken irti, kun itselleen vuokraa auton ja lähtee kiertelemään eri alueita. Kroatiasta löytyy paljon upeita paikkoja, joista monet pakettimatkailijat eivät edes tiedä. Auton vuokraus on melko halpaa eikä liikenne ole Kroatiassa paha, lukuun ottamatta aamu kello 7-9 sekä kello 15-18 ruuhkia. Mikäli haluat matkustella Kroatiassa vuokra-autolla, niin kannattaa pitää myös mielessä, että kroatiassa on rattijuopumuksessa nollatoleranssi. Monet autovuokraamot eivät myöskään vuokraa autoja alle 21 vuotiaille. Bensiinin hinta on kroatiassa noin 1,25€ ja dieselin hinta 1,15€.
Kokeile paikallisia ruokia
Kroatian turistialueilla on runsaasti pizzerioita, mutta älä lankea pizzan houkutukseen, vaikka se Kroatiassa erinomaista onkin. Paikalliset kroatialaiset ruoat ovat erinomaisia, joten niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla Kroatian matkalla.
Kroatialaiset ruoat vaihtelevat eri alueiden välillä ja esimerkiksi Dalmatian alueen ruoat koostuvat pääsääntöisesti kalasta, kasviksista, oliiviöljystä, valkosipulista, rosmariinista ja persiljasta. Dalmatia on rannikkoa, joten kyseessä on Välimerellistä ruokaa, joka sisältää lähes poikkeuksetta mereneläviä.
Slavonian alueella ruoka koostuu pääsääntöisesti porsaanlihasta, juustosta, kermasta sekä muista maitotuotteista, tarjolla on myös erilaisia pikkelssejä ja ruokiin käytetään hieman voimakkaampia mausteita.
Zagrebissa ruoka on hyvin paljon samankaltaista kuin suomessa. Tyypillisesti Zagrebin suosituimmat ja perinteiset ruoat sisältävät lihaa, perunoita, vihanneksia ja kaalia.
Istrian alueen ruoat muistuttavat Dalmatian alueen ruokia, eli tarjolla on paljon kalaa ja muuta merenelävää. Istriassa ruoat kuitenkin valmistetaan hieman eri tekniikoilla. Istriassa ruoan yhteydessä juodaan myös usein viiniä.
Mitä ei kannata tehdä Kroatiassa
Katso mihin astut! – Älä poikkea merkityiltä reiteiltä sisämaassa matkustaessasi
Mikäli matkailet sisämaassa ja erehdyt kulkemaan pois merkityltä reitiltä, niin sinun on syytä olla tarkkana mihin jalallasi astut. Kroatiassa on nimittäin edelleen sodanaikaisia miinakenttiä, joissa on paljon räjähtämättömiä jalkaväkimiinoja. Miinoja viljeltiin 90 -luvulla Bosnian sodan aikaan arviolta jopa yli 2 miljoonaa kappaletta. Miinakentät on yleensä merkitty pääkallo kylteillä ja muilla varoituksilla, mutta koska miinoja levitettiin niin paljon, voi niitä olla myös merkittyjen alueiden ulkopuolella. Miinavaara alueita ovat Itäinen Slavonia, Brodsko-Posavska, Karlovac, Zadar sekä Plitvice kansallispuiston syrjäisimmät alueet. Turistialueilla miinoja ei tarvitse pelätä eivätkä monet turistit näille alueille edes eksy. Jos kuitenkin päätät lähteä hieman luontoon seikkailemaan, niin sinun kannattaa katsoa kartasta millä alueella liikut. Merkityiltä reiteiltä ei näillä alueilla kannata missään tapauksessa poiketa. Miinoja ja miinakenttiä siivotaan kyllä Kroatiasta jatkuvasti, mutta silti jalkaväkimiinat ovat tappaneet satoja ihmisiä vielä sodan jälkeenkin.
Älä kutsu Kroatiaa Jugoslaviaksi
Kroatia on taistellut ikänsä tunkeutujia, kuten Ottomaaneja, Unkarilaisia, Venetsialaisia, Serbialaisia ja Jugoslaaveja vastaan ja he saivat vasta vuonna 1991 itsenäisyyden. Välittömästi Kroatian itsenäistymisen jälkeen alkoi kuitenkin tuhoisa Bosnian sota. Nyt viimein kroatialaiset ovat todella itsenäisiä ja vapaita, ja heillä on vahva kansallisylpeys. Älä siis missään nimessä kutsu heitä Jugoslaaveiksi, ellet sitten halua palata suomeen muutamaa hammasta vähempänä tai mustan silmän kanssa.
Muista uskonto ja paikalliset tavat – Älä ole epäkunnioittava
Kroatian matkailu on varmasti mukavaa ja jännittävää, etenkin jos maahan matkustaa ensimmäistä kertaa. Kroatialaiset ovat kuitenkin hyvin uskovaisia ja lähes 90% kroatialaisista on uskonnoltaan vahvasti Katolilaisia. Jokaisessa kylässä sekä kaupungissa on oma suojeluspyhimys, jonka juhlapäivää juhlitaan kulkueilla sekä muilla juhlallisuuksilla. Juhlapäivän aikaan monet paikat ovat myös kiinni. Kroatialaiset uskovat myös vahvasti Neitsyt Mariaan, jota he kutsuvat nimellä ”Gospa”. Neitsyt Marialle on rakennettu lukuisia pieniä pyhäkköjä, joten muista käyttäytyä kunnioittavasti pyhäkköjen lähellä ja kunnioita Neitsyt Mariaa.
Vahvan katolilaisuuden vuoksi monet kroatialaiset ovat myös erittäin konservatiivisia etenkin etelä Kroatian alueella. Pohjoisesta sekä keskikroatiasta löytyy kyllä nudistirantoja, jossa rannalla saa ottaa aurinkoa ihan alasti. Etelä kroatiassa tilanne on toinen ja siellä alastomuuteen ei suhtauduta samalla tavalla. Rannalla kannattaa siis pitää vaatteet päällä ja kunnioittaa paikallista uskontoa ja elämäntapoja.
Älä matkusta Kroatiaan elokuussa, mikäli olet tiukalla budjetilla liikkeellä
Elokuu on Kroatiassa kuuminta turistiaikaa, eikä tämä ole ihme, sillä silloin Kroatian sää on lämpimin ja kelit mahtavia. Kuuma kausi tarkoittaa myös kuumia hintoja ja elokuussa hotellit, ravintolat, taksit ja oikeastaan kaikki on kallista. Mikäli haluat selvitä pienemmällä budjetilla, niin elokuu kannattaa oikeastaan unohtaa ja varata Kroatian matkat esimerkiksi kesäkuulle tai syyskuun alkuun, jolloin hintataso on selvästi alhaisempi ja turisteja vähemmän. Vaikka matkaa varten olisi hyvä säästää etukäteen, niin tarvittaessa joustoluotto on yksi vaihtoehto kustantaa matka. Sen avulla voit maksaa matkasi luotolla ja lyhetää velkaa sopivissa erissä. Huomioon kannattaa kuitenkin ottaa se, että lainan maksua ei kannata viivyttää liikaa tai muuten korkokulut voivat olla lopulta kohtuuttoman suuret.