Seikkailun suunnittelu Kroatiaan vuonna 2020

Matkustaminen alkaa Covid-19-pandemian jäljiltä olla pikkuhiljaa taas mahdollista ja monet Euroopan suosikkikohteet ovatkin täyttyneet vauhdilla sen jälkeen, kun lentoyhtiöt pääsivät aloittamaan toimintansa ja maahantulot helpottuivat. 1. heinäkuuta alkaen Kroatiaan saa matkustaa jälleen vapaasti ilman rajoituksia.

Kroatia on ollut suomalaisten ja muiden maiden kansalaisten suosima kohde jo reilun 10 vuoden ajan, mutta yleensä ihmiset eivät viivy paikalla 1–2 viikkoa pitempään, mikä on ymmärrettävää, jos aikaa ei ole enempää käytettävissä. Tässä ajassa ehtii kuitenkin tekemään yllättävän paljon ja haluaisimme hieman avata sitä, mitä Kroatialla on tarjota (tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi viettää Kroatiassa kuukausiakin halutessasi!).

Tässä artikkelissa listaamme paikkoja, joita voit nähdä parissa viikossa vaikkapa vuokraamalla auton ja ajamalla pois Zagrebista ja Dubrovnikista. Ei siis välttämättä kannata buukata pelkkää pakettimatkaa kaikilla herkuilla, vaan ottaa pelkkä lentolippu ja kulkea kohti seikkailuja.

Kroatiassa on nähtävää ja tekemistä kuukausiksi.

Vuokra-auto on loistava tapa kokea Kroatian kauneus

Ajaminen on ehkäpä paras tapa kokea Kroatia, koska se on helppo tapa päästä liikkumaan mihin vain. Tiet ovat yleisesti hyväkuntoisia ja liikenne ei hirvitä kokematontakaan kuskia. Matkustusajankohdaksi sopii melkeinpä mikä vuodenaika tahansa, sillä lumen peittämät luonnonnähtävyydet ovat talvimatkankin arvoisia.

Suurin osa matkaajista tulee kuitenkin lämpimään vuodenaikaan. Jos haluat välttää pahimmat turistirysät, niin sesonkiaika on talvella marras-maaliskuussa ja kesällä heinä-elokuussa. Sesonkiaikaan hinnat myös ovat tyyriimpiä ja liikennettä on arvattavasti enemmän, joten hyvä sweet spot matkustamiselle on syys-lokakuussa ja huhti-kesäkuussa. Jos vuokraat auton, niin suosittelemme reitille ainakin seuraavia etappeja:

Kaupungit mantereella:

Saaret:

  • Krk
  • Hvar
  • Korčula
  • Mljet
  • Rab
  • Lošinj
  • Pag
  • Brač

Edellä mainitut saaret ovat tunnetuimpia suosituksia, mutta Kroatian yli 6000 kilometrin rantaviivalta löytyy yli 1000 saarta, joissa voit viettää aikaasi. Suosittelemme siis tutustumaan lauttayhteyksiin niitä tarjoavien palveluiden kautta, jos merinäkymät houkuttavat!

Isommissa kaupungeissa voi ottaa 2–3 päivää aikaa ihmettelyyn ja muissa voi fiiliksen mukaan viettää päivän tai pari, jos haluaa reissata jonkinlaista aikataulua noudattaen.

Me kuitenkin suosittelemme pysymään pidempäänkin paikassa, jossa olonsa tuntee mukavaksi. Parasta Kroatiassa on nimenomaan se, että autolla reissatessa voit yhdistää kaupunki- ja rantaloman, joissa molemmissa löytyy tekemistä aivan tarpeeksi.

Kroatiassa yhdistyy sekä kaupunki-, että rantaloma.

Viihdy halvalla lainalla pitempään Kroatiassa

Mikä Kroatian road trip houkuttaisi, mutta reissukassa on vajaa, niin tällä hetkellä on voimassa vuoden 2020 loppuun tilapäinen kuluttajansuojalaki, joka on rajannut esimerkiksi vastikkeettomien kulutusluottojen korkojen ylärajat vaivaiseen 10 prosenttiin. Eli jos budjettiin tarvitsee täydennystä, niin nyt on oiva hetki suunnata reissuun, kun pahin turistiliikenne ei ole vielä ehtinyt alkaa. Esimerkiksi Lainaa.com tarjoaa tällä hetkellä huokeahintaisia kulutusluottoja, jonka voi käyttää vapaavalintaisesti matkailuun.

Älä jätä kansallispuistoja välistä

Kun reissaat kaupunkien ja saarien välillä, niin muista ehdottomasti myös varata hetki aikaa vähintään yhdelle Kroatian kahdeksasta kansallispuistosta. Suosituin kohden on länsirannikolla sijaitseva Brijunin saaristo Adrianmerellä, johon pääsee kätevästi lautalla esimerkiksi Fažanasta. Brijunissa voi kokea myös vahvasti italialaisen kulttuurin vaikutteita, sillä ne kuuluivat viime vuosisadan puolella Italialle ja tänä päivänäkin saariston asukkaan puhuvat italiaa.

Piltvicen kansallispuisto on luonnonkauneutta parhaimmillaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *